Nový koncept bankovní regulace přináší nároky i příležitosti Basel II umožňuje optimalizovat kapitálové požadavky odpovídající rizikovému profilu banky - Klumpár, Jiří
Značný rozvoj v oblasti nových technológií, alternatívnych distribučných kanálov a inovatívnych finančných produktov prináša rad nových požiadaviek na reguláciu finančných trhov. Tá sa prejavuje v prístupoch založených na riadení rizík a realizuje sa v bankovom sektore pod názvom Bazilej II a v poisťovníctve pod názvom Solvency II. Prechod od súčasnej bankovej regulácie Bazilej I. Zavedenie vlastných modelov pri implementácii, prístup založený na internom ratingu. Bazilej II a trh. Proces prechodu na nový koncept kapitálovej regulácie v ČR.