K teoretickým a metodologickým aspektom skúmania geopolitického pôsobenia - Volner, Štefan
Pojem geopolitický aktér. Úloha funkcie a štruktúra geopolitických aktérov. Klasifikácia geopolitických aktérov. Veľmoc a superveľmoc. Štát ako základný a kľúčový geopolitický aktér. Mechanizmus pôsobenia geopolitickej moci. Mechanizmus pôsobenia geopolitickej sily. Rozptyl, stret a rovnováha geopolitickej moci a sily. Geopolitická rovnováha.