"Dilema" priority reformní finanční politiky ČR : optimální systém zdaňování, nebo optimální systém alokace veřejných výdajú ? - Ochrana, František
Nevyhnutnosť reforiem vo verejných financiách v Česku. Týka sa to príjmov, ale najmä výdavkov verejných financií. Stále sa uplatňujú staré centralistické rozpočtové metódy. Stať analyzuje starý štýl "brutto" rozpočtovania a predkladá moderné nástroje riadenia verejných financií (programové rozpočtovanie, implementáciu vstupno-výstupného modelu, hyperbolické programovanie) a nové prístupy k monitorovaniu transparentnosti verejných financií. Je uvedený matematický model optimalizovanej alokácie zdrojov v rámci výdavkových aktivít štátneho rozpočtu, ktorý umožní ekonomicky racionálne nakladanie s verejnými zdrojmi.