Optimalizácia daňového systému na Slovensku - Sobek, Otto
Z histórie vzniku dane, úloha daní. Optimálna daňová sústava - zabezpečuje pre štátny rozpočet príjmy presne v takej výške, ako si vyžaduje krytie jeho výdavkov. Dane platené právnickými osobami, dane platené obyvateľstvom. Najspoľahlivejšia daň - daň z pridanej hodnoty (nepriame dane). Lafferova krivka, daňový výnos. Otázka tzv. daňovej spravodlivosti. Zvýhodňovanie nižších príjmových skupín - nezdaniteľné minimum. Rovná daň, spotrebné dane. Význam majetkových daní.