Verejné financie, verejný sektor a väzby verejného sektora a podnikateľskej sféry so zameraním na využívanie štrukturálnych fondov EÚ regiónmi SR - Kováč, Urban
Verejný sektor a verejné príjmy. Analýza príjmov štátneho rozpočtu SR za roky 2000-2003 a náčrt predpokladaného vývoja príjmov štátneho rozpočtu v rokoch 2004-2007. Daňové a nedaňové príjmy, daňová reforma. Štátny rozpočet, štruktúra výdavkov, rozpočtová klasifikácia. Reforma verejných financií a predchádzanie deficitu štátneho rozpočtu. Reforma riadenia verejného a štátneho dlhu. Financovanie miestnych samospráv. Príjmová základňa miestnych rozpočtov. Vlastné a cudzie príjmové zdroje, dotácie, subvencie, pôžičky. Nevyhovujúci systém financovania samospráv, v novom systéme je potrebné zvýšiť podiel samosprávy na daniach vyberaných na ich území. Štrukturálne fondy majú slúžiť na odstránenie nerovnosti v ekonomickej a sociálnej oblasti medzi jednotlivými krajinami a regiónmi EÚ.