Suburban and peripheral rural areas in Poland <the> balance of development in the transformation period - Bański, Jerzy
Rozdiely vo vývoji medzi vidieckymi oblasťami blízko veľkých mestských aglomerácií a okrajovými regiónmi. Demografické a hospodárske disproporcie medzi oboma narastajú. Prílev mestskej populácie, vzdelanej a bohatej do prímestskej oblasti, odchod alebo stagnácia populácie na periférii, ktoré ešte zhoršujú už aj tak nevyváženú štruktúru obyvateľstva podľa veku a pohlavia. V prímestských oblastiach - rozvoj bytovej výstavby, technickej infraštruktúry, podmienky pre zriaďovanie nových podnikov. V periférnych oblastiach dominuje poľnohospodárstvo s malým počtom nových podnikov, pomalý vývoj, frustrácia obyvateľov.