Globalizácia núti meniť prístup k prognózovaniu vývoja v národných ekonomikách - Prachár, Ivan
Teoretické a metodologické východiská dlhodobého prognózovania v kontexte globálnych zmien. Váha zahraničného kapitálu v národných ekonomikách - vo svete a na Slovensku. Objem PZI do ekonomiky SR a ich pomer k HDP a tvorbe fixného kapitálu. Súčasné reflexie podoby nadnárodnej ekonomiky. Prístupy k prognózovaniu ekonomického vývoja, hlavné trendy, závery a analýzy.