Slovenské papierne sú závislé od dovozu dreva - Benka, Marián
Slovenskí výrobcovia papiera sa orientujú na export. Doma ich trápia rastúce ceny energií aj dreva, ktorého bolo donedávna dosť. Po tatranskej kalamite je dreva nadbytok, ale celulózky nevedia spracovať drevo z ihličnanov. Celulózky mali postavené technológie na spracovanie listnatého dreva. Nevyhnutnosť investícií do papierenského priemyslu. Konkurencia.