Riadenie vzťahov so zákazníkmi (CRM) a e-business - Ručinský, Rastislav
Prvé systémy CRM (riadenie vzťahov so zákazníkmi). CRM ako súbor nástrojov, ktoré vo firme podporujú marketing, predaj a zákaznícky servis. Predpokladom pre podporu týchto funkcií je dokonalá znalosť zákazníka, ktorá zaručuje dodanie produktu alebo služby v správnom čase a na správne miesto. Softvérová aplikácia funkcie CRM. Ciele CRM. Pohľady na CRM - strategický a taktický. CRM ako technologický ekosystém. Rozdelenie nástrojov CRM do troch skupín - prevádzkového (operatívneho) CRM, analytického CRM a nástroje kooperatívneho CRM (pre podporu spolupráce).