Čierny kontinent láka čiernym zlatom - Pressburg, Adrian Peter
Snaha vyspelých krajín pomôcť najchudobnejším štátom sveta, z ktorých väčšina sa nachádza na africkom kontinente. MMF a Svetová banka schválili odpustenie dlhov vo výške 40 miliárd dolárov najchudobnejším 18-tim, prevažne africkým štátom. Záujem hlavných ropných spoločností o africkú ropu. Dovoz ropy z Afriky predstavuje však väčšie bezpečnostné riziko, ako dovoz z Ruska. V afrických ropných štátoch sa stále viac začínajú prejavovať Čína a India. Investície Číny a Indie.