Konkurencieschopnosť slovenských producentov - Bielik, Peter
Prudký pokles poľnohospodárskej produkcie a príjmov poľnohospodárov po roku 1989. Negatívny vývoj poľnohospodárskych cenových relácií a pokles vládnej podpory poľnohospodárstva. Produktivita pôdy i práce je u nás podstatne nižšia nielen vo vzťahu k EÚ, ale aj k väčšine tranzitívnych pristupujúcich krajín do EÚ. Prechod na súkromné hospodárenie na pôde brzdí atomizované vlastníctvo pôdy, vysoké transakčné náklady. Vízie celkovej agrárnej konkurencieschopnosti slovenského poľnohospodárstva po vstupe do EÚ. Vzdelanostná štruktúra farmárov.