Analýza tvorby a vývoja hospodárskeho výsledku podniku - Gurčík, Ľubomír
Čistý prevádzkový prebytok na hektár poľnohospodárskej pôdy, ako ekonomická kategória vyjadrujúca pridanú hodnotu zníženú o odpisy a osobné náklady je v podnikoch hospodáriacich v horších pôdno-klimatických podmienkach výrazne nižší ako je tomu v podnikoch, ktorých výrobný potenciál vzhľadom na prírodno-klimatické podmienky je vyšší. Obidve skupiny podnikov zaznamenali pokles pridanej hodnoty v roku 2000, v prvej oblasti o 4,3 percenta a v druhej oblasto o 16,5 percenta. To sa negatívne prejavilo na vývoji čistého prevádzkového prebytku hlavne v podnikoch hospodáriacich v lepších pôdno-klimatických podmienkach. Opatrenia na zabezpečenie zvyšovania čistého prevádzkového prebytku.