Konkurenčná schopnosť odvetvia živočíšnej výroby vo vybraných kandidátskych krajinách pred vstupojm do EÚ - Atici, Cemal
Hodnotenie súčasného stavu sektora živočíšnej výroby v kandidátskych krajinách EÚ vo vybraných výrobkoch ako sú mäso, mlieko, syry a vajíčka s dôrazom na konkurencieschopnosť. Ukazovateľ komparatívnych výhod bol aplikovaný s cieľom určenia konkurenčnej schopnosti vybraných výrobkov. Výsledky dokazujú, že Lotyšsko má komparatívnú výhodu v masle, Maďarsko v hydine a Bulharsko v chove oviec a kôz v porovnaní s ostatnými krajinami. EÚ liberalizuje spoločnú poľnohospodársku politiku, a preto je potrebné aby pristupujúce krajiny boli obozretné v oblasti ďalšej podpory živočíšnej výroby a mali by vykonať nevyhnutné zmeny na zvýšenie konkurenčnej schopnosti tohto odvetvia.