Zadlžovanie obcí SR makroekonomické a mikroekonomické riziká - Tichý, Dušan
Problémy financovania samospráv na Slovensku. Zdroje financovania. V rokoch 1993-2001 príjmy zo štátneho rozpočtu do rozpočtov samospráv obcí klesali, obce si museli finančnú základňu tvoriť prevažne z vlastných zdrojov (miestne dane a poplatky, výnos z majetku) a cudzích zdrojov (úvery, pôžičky). Od roku 2002 sa začala realizovať decentralizácia verejnej správy. Zadlžovanie obcí však nenarušilo ukazovatele makroekonomickej stability. Regulovanie zadlžovania je právne účinné od 1. 1. 2005. Nový model financovania samospráv - fiškálna decentralizácia - posilnila vlastné príjmy samospráv - hlavne o výnos z dane z príjmov fyzických osôb. Riziká ďalšieho zadlžovania obcí.