Vznik dvoch štátov - najlepší variant budúceho štátoprávneho usporiadania na území historickej Palestíny - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Existencia dvoch štátov z hľadiska medzinárodného práva. Nevyhnutnosť politickej dohody akceptovanej oboma štátmi. Výhody existencie dvoch štátov pre Izrael a Palestínu. Rozchod v otázke, aké územie bude patriť do nezávislého Palestínskeho štátu. Niekoľko modelov existencie dvoch nezávislých štátov.