Hospodárska politika ako rozhodujúci faktor pri zvažovaní pristúpenia SR k EMÚ - Poliačik, Ivan
Pozitívne a negatívne stránky zavedenia eura u nás. Môžeme ich sledovať na krajinách, ktoré pristúpili k EMÚ už skôr, napr. na Grécku. Táto krajina je vo viacerých ukazovateľoch veľmi podobná SR. Výsledky zavedenia eura v Holandsku a Dánsku sú opačné ako v Grécku. Z analýzy vyplýva, že zavedenie eura v SR prinesie do ekonomiky potrebnú stabilitu, spôsobí však aj obmedzenie nástrojov hospodárskej politiky a pravdepodobne aj spomalenie rastu HDP kvôli dodržiavaniu prísnych maastrichtských kritérií. Ak vstúpime do EMÚ nepripravení a s nízkou životnou úrovňou v porovnaní s priemerom EÚ, budeme mať problémy dosiahnuť požadovaný rast potrebný pre zvyšovanie životnej úrovne v prísnych makroekonomických podmienkach EMÚ.