Postavenie Juhoafrickej republiky v regióne Južnej Afriky a jej vzťahy s EÚ - Pullmanová, Terézia, 1953-
Juhoafrická republika (JAR) je najvyspelejšia v regióne južnej Afriky. V roku 1994 vstúpila do SADC (Rozvojové spoločenstvo južnej Afriky) a začala proces liberalizácie svojho trhu. Hodnota JAR-ských exportov vysoko prevyšuje množstvo dovážané z ostatných juhoafrických krajín, čo znamená vznik vysokej závislosti a nerovnováhy a znemožňuje rovnocenné postavenie štátov v južnej Afrike a ohrozuje rovnomerné rozdelenie prínosov v procese regionálnej integrácie. Vznikla príliš jednostranná závislosť členov SADC na JAR vo všetkých oblastiach. JAR priťahuje zahraničných investorov na úkor menších a slabších susedov Región sa však stáva dôležitým odbytiskom priemyselného tovaru JAR. JAR rozbehla spoluprácu aj s inými zoskupeniami, aj s blokom EÚ. Dohoda o obchode, rozvoji a spolupráci medzi EÚ a JAR. Súčasťou dohody je vytvorenie zóny voľného obchodu do roku 2012. Dôsledky novej obchodnej zóny s EÚ na SADC.