Politické súvislosti vstupu organizovaných záujmov do rozhodovacích procesov slovenský a európsky kontext - Smolová, Monika
Korporativistický model Európy - zvýhodňuje reprezentatívnych zástupcov významných záujmových skupín a garantuje im privilegovaný prístup k pripravovaným opatreniam štátnych orgánov. Zákonná úprava lobingu v západnej Európe nie je pravidlom, ale čiastkové úpravy vzťahu de facto lobistov a verejných činiteľov existujú. Argumenty proti úprave lobingu. Zákonná regulácia lobingu jestvuje hlavne v USA, Kanade a Austrálii, kde zákonné právo vykonávať lobing majú len registrovaní. Organizované záujmy na Slovensku, existujúca právna úprava - legislatívny proces, orgány verejnej moci, politické strany a záujmové skupiny. Navrhované odporúčania a riešenia: regulačný model ( prijatie zákona o lobingu, alebo prijatie čiastkových úprav súvisiacich s reguláciou vstupu záujmových skupín a verejnosti, ktoré by upravovali pôsobenie týchto skupín pri styku s jednotlivými orgánmi verejnej moci) a deregulačný model (možnosť ovplyvniť procesy a rozhodnutia a s nimi súvisiace informácie, je na základe pevne stanovených pravidiel umožnená vopred neurčitému okruhu subjektov). Snaha pripraviť a prijať na Slovensku právnu normu, ktorá by upravovala lobing podobne, ako je tomu v USA, Kanade či Austrálii.