Svetovým šampiónom vo voľnom obchode už nie sú USA - Pálková, Dana
Čína a jej snahy o pozíciu lídra v celosvetovom obchode a investíciách. Uzatváranie dvojstranných dohôd o voľnom obchode so štátmi juhovýchodnej Ázie. Sústredenie čínskej pozornosti na tradičných spojencov USA ako sú Kanada a Austrália. Rozvoj spolupráce s krajinami, ktoré sú v USA vo zváštnej nemilosti. Príčiny neúspechu USA.