Liberalizace trhu s elektřinou v Evropské unii - Hon, Martin
Vytvorenie jednotného a konkurenčného trhu s elektrickou energiou v EÚ je považované za jeden z významných predpokladov prosperity krajín EÚ. K dosiahnutiu tohto stavu bola prijatá v roku 2003 smernica nariaďujúca členským štátom postupne otvárať trh pre jednotlivé skupiny zákazníkov, vytvoriť nové regulačné orgány a reštrukturalizovať energetické podniky. Doterajšie výsledky neumožňujú dospieť k jednoznačným stanoviskám, či naštartovaný proces prinesie očakávané efekty pre konečných zákazníkov. Rovnaký záver platí aj pre Českú republiku.