Stratégia riadenia vzťahov so zákazníkmi v podnikoch poskytujúcich služby (customer relationship management - CRM) - Würfl, Benjamín
Východiská a stratégia CRM. Identifikácia a segmentácia zákazníkov. Atraktivita zákazníka. Riadenie interakcie medzi podnikom a zákazníkom. Telemarketing. Cross selling. Up selleng. Hodnotenie úspešnosti riadenia vzťahov so zákazníkmi. Úspešnosť z hľadiska zákazníka.