Reálná versus nominální konvergence nových členských zemí EU k ekonomice Unie - Lebiedzik, Marian
V prvej časti autor zoznamuje s konštrukciou 2 rôznych indexov konvergencie, ktoré v sebe odrážajú všeobecné prístupy ku konvergencii a možnosť ich využitia v rámci hodnotenia konvergenčného procesu kandidátskych krajín k Európskej únii. V druhej časti sú indexy konvergencie využité pri hodnotení konvergenčného procesu českej ekonomiky a ekonomík Maďarska, Poľska, Slovenska a Slovinska k ekonomike EÚ. Konvergenčný proces je hodnotený v období tesne pred vstupom uvedených krajín do štruktúr EÚ, t.j. v rokoch 1995-2003.