Medzinárodná migrácia a problémy európskej identity - Liďák, Ján
Štúdia venuje pozornosť problematike migrácie obyvateľstva a upozorňuje na fakt, že v rokoch 1950-2000 sa v Európe zvýšil podiel moslimského obyvateľstva na celkovom počte obyvateľov z 1 percenta na 3 percentá. Európu očakáva korekcia identity. Islamská tradícia sa stáva organickou a legitímnou súčasťou európskeho politického života a európskej kultúry. To vyvoláva vážne problémy vo vnútropolitickom živote európskych krajín. Znepokojenie z narastania a prejavov rasizmu a porušovania ľudských práv. Budúcnosť Európy je v dialógu.