Dynamika vertikálnej koordinácie v sektore agropotravinárstva v strednej a východnej Európe - Swinnen, Johan F.M
Hodnotenie vývojových zmien, ktoré sa odohrali na spracovateľskom stupni potravinovej vertikály v období prechodu k trhovej ekonomike krajín strednej a východnej Európy. Fázu rozpadu starých organizačných entít a inštitúcií, ktoré zabezpečovali vertikálnu koordináciu pred ekonomickými reformami nasledovala fáza vytvárania nových vertikálnych zmluvných mechanizmov. Príspevok uvádza viacero konkrétnych príkladov vertikálnej kooperácie prvovýrobcov s dodávateľmi výrobných vstupov a spracovateľmi v Európe. V niektorých krajinách s rozdrobenou poľnohospodárskou výrobou sa úspešne uplatnili aj formy integrácie drobných výrobcov. Príspevok uzatvára úvaha o možnom ďalšom smerovaní vertikálnej integrácie - pri riadnom fungovaní štátom garantovaných inštitúcií poklesne význam terajších foriem vertikálnej koordinácie.