Cross-border Euro-regional activation and regional development in Slovakia - Falťan, Ľubomír
So zmenami v bývalých socialistických krajinách dochádza aj k zmene chápania hranice, k výraznej aktivizácii cezhraničnej spolupráce. Formovanie a inštitucionalizácia euroregionálnych vzťahov a počiatočné prekážky. Oživenie nastáva po roku 1998. V súčasnosti po celej dĺžke slovenských hraníc s jeho susedmi pôsobia euroregióny. , ich projektové aktivity (uchádzanie sa o finančné prostriedky). Nedostatkom je, že viazne partnerská spolupráca a koordinácia aktivít medzi samosprávnymi krajmi a ich aktivitami a aktivitami euroregiónov. Euroregionálne aktivity sú významné pre aktivizáciu pohraničných území krajiny.