Bilaterálna diplomacia a Európska únia - Pajtinka, Erik
Aktuálne zmeny v praxi bilaterálnej diplomacie, realizovanej zastupiteľskými úradmi, v kontexte európskej integrácie. Viedenský dohovor o diplomatických stykoch a päť základných funkcií diplomatickej misie. Rokovanie s vládou prijímajúceho štátu. Zisťovanie podmienok a vývoja v prijímajúcom štáte a podávanie správ vysielajúcemu štátu. Ochrana záujmov vysielajúceho štátu a jeho príslušníkov. Zastupovanie vysielajúceho štátu v štáte prijímajúcom. Podpora priateľských vzťahov a rozvoj hospodárskych, vedeckých a kultúrnych stykov.