Suverenita v Európskej únii podľa Ústavnej zmluvy - Barilla, Marek
Ústava dáva zreteľne najavo štruktúru rozloženia moci v EÚ. Zdrojom moci v EÚ sú členské štáty, ktoré prenášajú kompetencie na Úniu, pričom sa nejedná o odstúpenie suverenity, ale o prenos výkonu určitých práv na európsku úroveň. Na európskej úrovni nevzniká subjekt, ktorý by bol nadradený členským štátom a rozhodoval by nezávisle od ich vôle. V prípade rozporu členský štát môže z EÚ kedykoľvek slobodne vystúpiť. Rozdelenie kompetencií medzi EÚ a jej členskými štátmi. Ústavna zmluva vytvára moderný systém usporiadania medzinárodných vzťahov v Európe.