Cenová konvergence transitivních ekonomik - Cízl, Milan
Približovanie cenových úrovní tranzitívnych ekonomík (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) k priemeru pôvodných 15 členských štátov EÚ. Základom štúdie je Balassa-Samuelsonov model a analýza relatívnych cien. Pre tranzitívne ekonomiky je typická apreciácia reálneho menového kurzu, ktorá je aj výsledkom zvyšujúcej sa produktivity v sektoroch obchodovateľných komodít. Cieľom príspevku je analýza fungovania Balassa-Samuelson modelu v skutočnosti a vysvetlenie efektu relatívnych cien na konvergenciu cenových hladín. Konvergencia cenových hladín tranzitívnych krajín vzhľadom k priemeru EÚ prebieha pomerne plynulým spôsobom, stále však zostáva medzera medzi skupinou stredoeurópskych krajín a vyspelými západnými ekonomikami.