Nová úloha EÚ v medzinárodných vzťahoch - Hošková, Jana
Vysvetlenie zvláštnej pozície EÚ v medzinárodných vzťahoch. Definovanie novej úlohy EÚ v medzinárodných vzťahoch. Pojmy external actions a external relations EÚ vyjadrujú teda nielen jej pôsobenie v oblasti SZBP, ale v prvom rade tzv. európsku zahraničnú hospodársku politiku, medzinárodnú humanitárnu pomoc, oblasť ľudských práv v tretích krajinách, nástroje na prevenciu konfliktov a vzťahy s tretími štátmi.