K otázke humanitárnej intervencie - Hrvolová, Martina
V súčasnosti je humanitárna intervencia nástroj zahraničnej politiky, politický fenomén medzinárodných vzťahov/medzinárodnej politiky. Ide o nový rodiaci sa inštitút medzinárodného práva verejného, ktorý je stredobodom pozornosti nielen odbornej verejnosti, ale rovnako aj diplomatov, ktorí tradične zastávajú rolu obhajcov a presadzovateľov zahranično-politických záujmov toho-ktorého štátu, sú architektmi komplexu medzinárodných vzťahov. Diskusie o novej budúcnosti humanitárnej intervencie, o možnostiach ako ju uviesť do súladu s medzinárodným právom. Diskusia o humanitárnej intervencii sa stala súčasťou diskusie o pripravovanej reforme OSN. Ambiciózna správa Kofiho Annana (21. 3. 2005), generálneho tajomníka OSN, v ktorej predstavil dlho očakávanú reformu OSN, ktorá má potvrdiť centrálnu úlohu OSN v medzinárodnom spoločenstve.