Pyramidálny model rozkladu hrubého domáceho produktu na obyvateľa a jeho aplikácia na nové členské krajiny EÚ - Hurbánková, Ľubica, 1980-
Prezentácia jedného z najvýznamnejších indikátorov na posúdenie úrovne národnej ekonomiky a následne na jej medzinárodné porovnávanie - hrubého domáceho produktu na obyvateľa (HDPpc). Na medzinárodné porovnávanie sa používa tento indikátor vyjadrený v porovnateľnej mene - euro. V príspevku je navrhnutý HDPpc ako integrujúci ukazovateľ výstupu, ktorý je konštruovaný ako súčin účinnosti kapitálu, vybavenosti pracujúcich kapitálom, miery ekonomickej aktivity a relatívnych váh počtu obyvateľov. Aplikácia pyramidálneho modelu na konkrétnych hodnotách desiatich nových členských štátov EÚ za rok 2004.