Ekonomické aspekty starnúcej spoločnosti - Hvozdíková, Veronika
Narastajúci problém starnúcej populácie v rozvinutých ekonomikách sveta. Ekonomické aspekty starnúcej populácie. Národné vlády a financovanie ich dôchodkových systémov. Vybrané vekové skupiny a ich podiel na pracovnej sile. Rozsiahle penzijné reformy, prechod od PAYG systémov na kapitálové. Problém znížovania nákladov na dôchodkové systémy. Nevyhnutnosť vyvíjania politík, ktoré podporia ekonomický rast a zvyšovanie životnej úrovne. Prvým krokom môže byť zvrátenie trendu skorého odchodu do dôchodku, či vytváranie príležitostí na trhu práce, napr. prilákanie segmentov s nízkou mierou participácie na pracovnej sile (žien, absolventov, či samotných dôchodcov).