Inštitúcie Európskej únie v kontexte Zmluvy o Ústave pre Európu - Mattoš, Boris, 1977-
EÚ je v rámci svojej povojnovej histórie založená na viacerých zmluvách, ktoré boli uzatvorené v rozličných časových obdobiach. Aj preto je dnes štruktúra EÚ ťažko pochopiteľná. Stručná chronológia vzniku Zmluvy o Ústave pre Európu, zmeny v jej inštitucionálnej štruktúre v týchto inštitúciách: Európsky parlament, Rada Európy, Rada ministrov, Európska komisia, Minister zahraničných vecí, Súdny dvor EÚ, Európska centrálna banka, Dvor audítorov, Výbor regiónov a Európsky hospodársky a sociálny výbor. Situácia, ktorá nastala po neschválení Zmluvy o Ústave pre Európu v dvoch zakladajúcich krajinách EÚ, vracia všetky už uzatvorené otázky týkajúce sa aj inštitucionálnej štruktúry EÚ späť na začiatok.