Evropská politika sousedství - Romanov, Michael
Snaha Európskej únie vytvoriť "kruh priateľov" okolo zväčšenej Európy. Účasť okolitých krajín na spoločných iniciatívach za účelom vytvorenia stabilizovanej zóny mieru a ekonomickej prosperity. Hľadanie súdržného postoja EÚ voči Rusku. Rozpad bývalého Sovietskeho zväzu a geopolitické zmeny. Rusko v úlohe dôležitého dodávateľa energetických surovín.