Regionálna politika a územná samospráva v SR - Oravec, Roden
Regionálna politika - definície. Nositeľmi regionálnej politiky v SR sú jednotlivé samosprávne kraje - vyššie územné celky (VÚC). Napriek vysokému stupňu decentralizácie pretrvávajú v regionálnom rozvoji isté rezervy, ktoré neumožňujú naplno využiť potenciál samotných VÚC. Aktuálne riadenie finančnej pomoci na národnej úrovni je administratívne náročné a často neefektívne. Výhodou takéhoto postupu by bolo rozhodovanie o projektoch priamo v teritóriu ich implementácie.