Učte se od zákazníků! - Peterke, J.
Orientácia na zákazníka ako dôležitý faktor úspešného presadenia sa podniku na trhu. Orientácia na zákazníka zakotvená v stratégii a vízii podniku. Čo urobiť, ak to v praxi nefunguje. Nevyhnutnosť zmeny podnikovej kultúry. Osobný kontakt so zákazníkom - zákaznícke workshopy.