Globalisation and knowledge economy - Jeníček, Vladimír
Význam informácií v súčasnom globalizovanom svete. Kvanitatívne technologické zmeny významne ovplyvňujú svetovú ekonomiku. V príspevku sú charakterizované najmä zmeny produkčných faktorov, teda práce, kapitálu, pôdy a informácií na celosvetovej úrovni. Informácie a vedomosti sú hlavným kapitálom dneška, lebo sú zdrojom bohatstva. Informácie - absolútne nehmotný tovar, ktorý naberá fyzickú podobu pomocou svojich nosičov /médií/, alebo sa zhmotňuje vo výkonoch ľudí, ktorí informáciami disponujú.