Od európskej politickej spolupráce k spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike Európskej únie - Slašťan, Miroslav
Cieľom európskej politickej spolupráce, ktorá sa začala na začiatku sedemdesiatych rokov, bolo prekročiť ekonomický a sociálny rámec založený zmluvami spoločenstva, aby sa dosiahla spoločná stratégia členských štátov v oblasti zahraničnej politiky. Bola do nej zahrnutá aj dimenzia spoločnej bezpečnosti. Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika bola založená ako druhý pilier EÚ Maastrichtskou zmluvou z roku 1993. Početné zmeny a zlepšenia priniesla Amsterdamská zmluva (1999). Zároveň sa odsúhlasil štart spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, v rámci celkového rámca spoločnej zahraničnej bezpečnostnej politiky /SZBP/. Zmluvou z Nice sa ustanovenia SZBP zmenili len okrajovo, ustanoveniami o užšej spolupráci. Všeobecne sa očakáva, že SZBP sa dôsledkom nárastu členských štátov EÚ atomizuje.