Nový regionalismus v evropském kontextu - Cihelková, Eva
Globalizácia je spolu s regionalizmom a multilaterálnou liberalizáciou hlavnou vývojovou tendenciou súčasnej svetovej ekonomiky. Prieskum široko ponímanej transformácie v geograficky obmedzenej oblasti v európskom regióne a to zvlášť s ohľadom na vývoj v celej svetovej ekonomiky. Najnovšie tendencie svetovej ekonomiky sa v tomto ponímaní stávajú všeobecným meradlom, ktoré je možné aplikovať i na vývoj v Európe. Nový regionalizmus a konkurencieschopnosť európskeho regiónu.