Japonsko-čínské dusno - Fürst, Rudolf
Vzájomné vzťahy dvoch mocností Ďalekého východu poznačené trpkými spomienkami na japonské útoky počas druhej svetovej vojny. Pocit krivdy a poníženia v Číne. Vydanie japonskej učebnice dejepisu v r.2005 a jej dopad na bilaterálne vzťahy. Ekonomický a mocenský vzostup Číny. Čínska konkurencia v prístupe k strategickým surovinám. Konkurenčný boj o podiel na výstavbe ruského ropovodu, ktorý má viesť zo Sibíru na Ďaleký východ. Napätá atmosféra vo vojenskej oblasti. Čínska predstava regionálnej stability na Ďalekom východe.