Právní ochrana postavení národnostních menšin v mezinárodních vztazích - Vithová, Vladimíra
Právny rámec národnostných menšín v medzinárodných vzťahoch. Problematiky národnostných menšín sa ujala najmä Organizácia spojených národov, Organizácia pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe, Rada Európy, Európska únia, ktoré vypracovali viaceré dokumenty. Autori príspevku porovnávajú jednotlivé opatrenia a ich výsledky. V závere - postavenie národnostných menšín v Česku, problémy s voľbou českého občianstva, menšinový a azylový zákon.