Aspekty optimalizácie prepojenia spoločnej obchodnej politiky EÚ a uplatňovania zahraničnoobchodnej politiky SR - Zbojan, Igor
V oblasti obchodnej politiky SR je potrebná koordinácia všetkých ekonomických rezortov. Z tohto dôvodu sa navrhuje zriadiť Inštitút medzinárodných ekonomických vzťahov. Ďalej je potrebné na úrovni vlády prijať rozhodnutie, či bude zahraničnú obchodnú politiku zabezpečovať Ministerstvo zahraničných vecí SR, alebo Ministerstvo hospodárstva, ako je to doteraz. Spoločnú obchodnú politiku tiež zabezpečuje Ministerstvo hospodárstva SR, ale je otvorenou otázkou, či je tento model najoptimálnejší. Hľadanie optimálneho modelu pri usmerňovaní teritoriálnej a tovarovej štruktúry zahraničnoobchodných vzťahov.