Čína a EÚ - textilný a odevný priemysel. Dopad liberalizácie obchodu na EÚ a Čínu - Zubaľová, Ľubica, 1969-
Krajiny EÚ /ale aj USA/ mali desať rokov na prípravu na prílev textilu z Číny, výrazný rast čínskeho dovozu ich napriek tomu prekvapil. Textilný a odevný priemysel Číny. Čína nie je pre európskych výrobcov textilu a odevov len hrozbou, môže byť aj pozitívnym stimulom - cieľovým trhom pre vysoko kvalitné a značkové produkty, po ktorých na čínskom trhu rastie dopyt. Najzaujímavejšie pre európskych výrobcov by mohli byť kapitálovo náročné odvetvia a technické textílie pre zdravotníctvo, chemické aplikácie, nové materiály, textílie pre automobilový priemysel a pod. Nemalo by ale ísť len o exporty na tento rozsiahly trh, ale hlavne o priame zahraničné investície, ktoré budú podporovať európske záujmy v Číne.