Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje zmenu - Prachár, Ivan
Slovenské poľnohospodárstvo (podobne ako poľnohospodárstvo ostatných tranzitných krajín) sa nachádza v kríze, potenciál poľnohospodárskej produkčnej schopnosti dlhodobo klesá. Hlbší pokles živočíšnej výroby, než rastlinnej výroby. Dotácie sú síce významným nástrojom na zmiernenie dopadov nerovnováhy, nie sú však prostriedkom riešenia jej príčiny. Rasúci nepomer medzi produkčnými možnosťami a trhmi skôr bude uprednostňovať tých výrobcov, ktorí majú priaznivé predpoklady pre znižovanie výrobných nákladov a spoliehanie sa na dotácie pri preplnenom trhu sa môžu ukázať ako negatívny jav. Preto bude treba i naďalej rátať s tvorbou zdrojov ako hlavným faktorom, určujúcim možnosti výroby.