Ekonomické a inštitucionálne faktory efektívnosti poľnohospodárskej výroby v SR - Chrastinová, Zuzana
Zhodnotenie ekonomických a inštitucionálnych faktorov v poľnohospodárstve prostredníctvom ekonomickej analýzy postavenia poľnohospodárstva v národnom hospodárstve a ekonomickej výkonnosti poľnohospodárstva v rokoch 2000-2004. Rozhodujúci vplyv na poľnohospodárstvo mal vstup SR do EÚ a prevzatie SPP. Vývoj základných ekonomických ukazovateľov, ekonomické výsledky podľa právnych foriem hospodárenia. Počet ziskových a stratových podnikov v poľnohospodárskej prvovýrobe podľa objemu hospodárskeho výsledku. Prepočítané ukazovatele o výsledkoch hospodárenia samostatne hospodáriacich roľníkov. Závislosť pozície slovenského poľnohospodárstva v rozšírenom európskom priestore od konkurenčnej schopnosti a výkonnosti poľnohospodárskych subjektov. Analýza /2000-2004/ naznačila veľkú diferenciáciu výsledkov poľnohospodárskych podnikov, nielen v rámci rozdielnych, ale aj v rámci rovnakých prírodných podmienok.