Stratégia Slovenska v oblasti vedy, výskumu a inovácií - Urdziková, Jana
V marci 2000 Európska rada v Lisabone odsúhlasila a prijala nové politické a strategické ciele pre úniu a dohodla sa na ambicióznom cieli: urobiť z EÚ do roku 2010 najkonkurencieschopnejšiu a najdynamickejšiu poznatkovo orientovanú ekonomiku sveta, schopnú (environmentálne) trvalo udržateľného rastu s väčším množstvom pracovných miest a väčšou sociálnou kohéziou. Hlavné priority v oblasti vedy, výskumu a inovácií.