Age structure and the burden carried by the productive population of the Czech Republic - Dufek, Jaroslav
Hodnotenie vekovej štruktúry obyvateľstva Českej republiky so zameraním na zaťaženie produktívnej populácie obyvateľstva predproduktívnou a poproduktívnou zložkou. Miera zaťaženia produktívnej populácie je meraná prostredníctvom koeficientov vekovej štruktúry. V sledovanom období (1993-2004) je pre Česko typickým rysom úbytok počtu obyvateľov a súčasne i nepriaznivý vývoj vekovej štruktúry s klesajúcim podielom detskej zložky do 14 rokov a rastúcim podielom zložky starších ľudí nad 64 rokov. Začína sa prejavovať proces starnutia populácie. Nepriaznivý trend má naďalej pokračovať.