Mezinárodní vztahy ve vývoji sociálněpolitického myšlení - Novotný, Adolf
Základná systematizácia vkladu, ktorý do teórie medzinárodných vzťahov vniesol Atéňan Thukydides, Marcus Tullius Cicero, Emmerich de Vattel, Thomas Hobbes, John Locke, Hugo Grotius, David Hume a Imanuel Kant. Zárodky teórie medzinárodných vzťahov v staroveku, stredoveku a novoveku.