Migrácia a jej dopady na politické prostredie krajín Európskej únie - Liďák, Ján
Narastanie migrácie obyvateľstva z chudobných častí sveta do krajín s rozvinutou demokraciou. Problematika moslimských menšín žijúcich v jednotlivých krajinách Európy sa stáva predmetom verejnej diskusie Európanov. Zvyšovanie podielu moslimského obyvateľstva na celkovom počte obyvateľov. Diskusie o potrebe budovania novej Európy, integrujúcej sa multikultúrnej. Diskusia o otázkach, či je možné spojiť islam s európskymi hodnotami, európskou identitou a či členovia moslimskej menšiny môžu byť lojálnymi občanmi Európy.