Európska únia a jej inštitucionálne zložky v kontexte zmien po roku 1989 - Mattoš, Boris, 1977-
Medzinárodno-politické súvislosti po demokratizačných zmenách v krajinách strednej a východnej Európy významne ovplyvnili i agendu Európskeho spoločenstva. V kontexte rozhodovania o rozsahu agendy možno konštatovať, že Európska únia jednoznačne presahuje rámec medzinárodnej organizácie. Zložitá štruktúra európskych inštitúcií je postavená na náročnom vyjednávacom mechanizme. Náročný negociačný proces v rámci Spoločenstva ovplyňujú tri faktory. Riešenie zásadných zmien inštitucionálnych zložiek v kontexte zmien po roku 1989.